A karikatúra olyan humoros vagy gúnyos célú képi ábrázolás, főként rajz vagy lenyomat, amely egy ember jellegzetes vonásait vagy valamilyen jelenetet szándékosan túlzó módon, torzítva mutat be. Célja az ártatlan szórakoztatáson kívül lehet a kinevettetés, fenyegetés, figyelmeztetés és bírálat. Gyakran megbélyegzi az emberi gyarlóságokat vagy valamilyen társadalmi, politikai stb. jelenség sötét oldalát.

 

"I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception." (Groucho Marx

 


" A karikatúra bármi, ami eltér a megszokottól, a sablontól. Egy ember önmagában is lehet karikatúra. Egy jó karikaturista számára az egész világ egy karikatúra. Mindent görbe tükörben lát, félrehall, mindenhol a fonákot keresi. Láttam már kiváló képzőművészt vért izzadni, mikor karikatúrát próbált alkotni és ez fordítva is igaz. Nem elég nagy orrot rajzolni.. Ha egy karikatúra derűvel segít eligazodni a világban, és még a szemet is gyönyörködteti, akkor az egy jó karikatúra. Ha gúnyol, sérteget, és a rajz is irritál, akkor rossz. Ilyen egyszerű."

by-BÉKÉSI JOE

 

Szerző: maxdraw  2010.04.24. 01:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maxpaint.blog.hu/api/trackback/id/tr541947129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása